In het kader van Gelijke Kansen Vlaanderen was er donderdag een opleidingsdag over webtoegankelijkheid, georganiseerd door AnySurfer.
AnySurfer (het vroegere BlindSurfer) is een kwaliteitslabel voor websites die voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een functiebeperking.
Ik trok voor Prosite naar deze voorstelling in Brussel.
Wat is een toegankelijke website?
Mensen met een handicap ervaren het internet vaak anders als u en ik. Zo heeft een persoon met kleurblindheid geen enkel nut aan een link die kenbaar is gemaakt met enkel een verschil in kleur. Om een link toegankelijk te maken is het onderlijnen een must!
Spijtig genoeg is kleurblindheid niet de enige handicap in de wereld. Om een toegankelijke website te bouwen moet u rekening houden met veel verschillende aandoeningen. Om er enkele op te noemen: een motorische handicap, visuele aandoeningen of fysische beperkingen zoals verlamming.
Anysurfer bied standaard normen en opleidingen aan voor zowel web-ontwikkelaars als website beheerders, zodat iedereen ongeacht de handicap gebruik kan maken van websites. In de cijfers van de toegankelijkheidsmonitor van 2010 was trouwens amper 1 op 10 websites in België toegankelijk voor mensen met een handicap.
Enkele voordelen van het Anysurfer label:
- Een groter bereik, dus meer bezoekers = meer aandacht = meer inkomsten
- Betere resultaten in zoekmachines zoals Google
- Scheiding van inhoud en presentatie, dus gemakkelijker te onderhouden
Hieronder alvast enkele punten die je zelf kan nakijken op je eigen website:
- Is er goed gebruik gemaakt van semantiek? (o.a. titels met 'heading' tag, afbeeldingen met een duidelijke ALT omschrijving, ...)
- Is uw Captcha beveiliging toegankelijk? (Mollom is één van de betere beveiligingen)
- Zijn links onderlijnd? (iemand die kleurenblind is, ziet geen kleuren en dus zijn onderlijnde links beter)
- Zijn animaties/video's voorzien van een stop en een pause knop?
- Is alles bereikbaar met de tab toets?
- Is er "focus" aanwezig in de css code?
Deze lijst bevat lang niet alle punten uit de checklist van Anysurfer. Interessante lectuur.
Conclusie
Het is dus zeker niet onmogelijk om een toegankelijk website te bouwen, maar het vraagt wel een inspanning van alle partijen om de inhoud en de website technisch optimaal te maken én te houden voor alle bezoekers ongeacht hun handicap.
Een toegankelijke website is zeker een meerwaarde voor elk bedrijf en/of vereniging.