Waarom Google’s Pagespeed niet zo belangrijk is als je dacht voor SEO

Door Bart Nijs op 26-04-2023

TLDR: Focus eerst op relevante inhoud voor jou doelgroep en pas daarna aan andere optimalisaties.

Google heeft onlangs een aantal elementen verwijderd uit zijn documentatie over hoe het de zoekresultaten bepaalt. Dit betekent dat sommige factoren waarvan we dachten dat die belangrijk waren voor SEO, zoals de mobielvriendelijkheid, de snelheid, de veiligheid en de pagina-ervaring van een website, misschien niet zo veel invloed hadden.

a bunch of graphs on a laptop

Volgens Google waren deze ranking systemen geen aparte algoritmes die de positie van een website beïnvloedden, maar eerder concepten die de site-eigenaren moesten helpen om zich te richten op belangrijke aspecten van de gebruikerservaring. Zo was de pagina-ervaring een verzamelnaam voor verschillende signalen, zoals de Core Web Vitals, het mobielvriendelijke ontwerp, het HTTPS-protocol en het ontbreken van storende interstitials. Deze signalen werden wel door de kernranking systemen van Google in overweging genomen, maar ze waren niet gecombineerd tot één enkel "pagina-ervaring" signaal.

Dit betekent niet dat deze factoren helemaal geen rol spelen in de zoekresultaten. Google zegt dat ze allemaal in lijn zijn met het succes in de zoekranking en dat ze de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden. Maar het betekent wel dat we ons misschien niet te veel moeten laten leiden door deze factoren en dat we ons meer moeten concentreren op het leveren van waardevolle en relevante inhoud voor onze doelgroep.

Een factor die bijvoorbeeld vaak wordt overschat is de snelheid van een website. Hoewel het waar is dat een snelle website een betere gebruikerservaring biedt en dat Google dit waardeert, is het ook waar dat de snelheid niet de doorslaggevende factor is voor de ranking. Er zijn veel andere factoren die belangrijker zijn, zoals de kwaliteit, de autoriteit, de originaliteit en de intentie van de inhoud. Bovendien heeft Google zelf toegegeven dat de snelheid slechts een kleine invloed heeft op de ranking en dat het alleen websites straft die extreem traag zijn.

Dus wat moeten we doen als we de SEO van een website willen verbeteren? Moeten we deze factoren negeren en ons alleen richten op de inhoud? Nee, dat ook weer niet. We moeten nog steeds proberen om onze websites zo gebruiksvriendelijk, veilig en snel mogelijk te maken, want dat is wat onze bezoekers verwachten en waarderen. Maar we moeten ook realistisch zijn en begrijpen dat deze factoren geen wondermiddelen zijn die onze ranking zullen verhogen als we ze optimaliseren. We moeten een evenwicht vinden tussen het verbeteren van deze factoren en het creëren van inhoud die echt aansluit bij de behoeften en interesses van onze doelgroep.

Bronnen: